Ga er maar aanstaan; als bestuur van een middelgrote voetbalclub de handschoen oppakken om je sportclub van het gas af te halen. Geen kennis over de materie en veel tijd steken in overleggen, onderzoeken en beslissen. Natuurlijk met als doel om een duurzame voetbalclub te zijn vanwege de maatschappelijke positie van de club. Bijkomend voordeel zijn de verlaging van energielasten, waardoor de club meer geld overhoudt voor datgene dat FC Zutphen wil aanbieden: voetbal.
Ruim een jaar geleden is Sportief Opgewekt in contact gekomen met de duurzaamheidscommissie van de club. De cv-ketels zijn op, en er moeten keuzes gemaakt worden voor de toekomst. Plaatsen we ‘oud en vertrouwt’ weer cv-ketels? Gaan we warmtepompen plaatsen? Wat is voor ons de oplossing? Waar doet de club goed aan? Zomaar een paar vragen die ter tafel kwamen bij ons eerste bezoek aan de club.
En terechte vragen uiteraard…
Na een analyse van de accommodatie en het gebruiksprofiel van de club is er een rapport opgesteld met aanbevelingen om te verduurzamen.
Tal van overleggen met in beginsel de duurzaamheidscommissie en in een later stadium het bestuur zorgen voor aanscherping van de business cases en vertrouwen in de plannen die we gezamenlijk voor ogen open. Kritische vragen over stroom- en gasbesparingen, terugverdientijden en de capaciteit van de meterkast zorgen voor een doordacht plan die de club in de ambitie gasloos gaat maken.
Het is tijd om ‘de markt’ op te gaan en offertes op te laten maken voor de plannen die er liggen. De meervoudige onderhandse aanvragen zijn door ons beoordeeld en uitgewerkt in een vergelijkingsmatrix, van waaruit het advies voor de club is ontstaan.
De plannen die de club gaat uitvoeren zijn:
- 2x een Q-ton warmtepompboiler voor het douchen
- 1x een lucht-/water warmtepomp voor verwarming van het gebouw (vloerverwarming & luchtverwarming)
- 1x een warmteterugwinningssysteem (WTW-unit) om de afgezogen lucht naar buiten te hergebruiken in de kantine.
- 72 x zonnepanelen om het eigen verbruik op te wekken. De club mag door netcongestie helaas niet terugleveren aan het net.
De uitdagingen bij de subsidie- en financieringsaanvraag
Het meest spannende onderdeel van het gehele traject is zonder twijfel het financiële plaatje. De club vraagt de BOSA-subsidie aan, de ISDE-subsidie én een gunstige financiële lening via de Provincie Gelderland.
Elke regeling op zichzelf brengt spanningen met zich mee: Is de pot met geld al leeg? Kunnen we voldoen aan de voorwaarden van de ISDE-subsidie? Hoe wordt de aanvraag voor een lening beoordeeld?
Complimenten voor de club hoe zij alles op alles hebben gezet om te voldoen aan de voorwaarden die worden gesteld. De subsidieverstrekkers maken het de club soms niet gemakkelijk.
Akkoord van de leden
Gezien de forse investering en de ambitie van het bestuur worden de leden meegenomen in de plannen die de club voor ogen hebben. Sportief Opgewekt heeft tijdens de Algemene Leden Vergadering een presentatie gegeven en de vragen van de leden beantwoord, waarna de leden goedkeuring hebben gegeven voor de plannen. Onder het genot van een biertje hebben we deze mijlpaal gezamenlijk gevierd.
En hoe nu verder?
Op het moment van schrijven is de financiële horde genomen en zal de club richting uitvoering gaan. Natuurlijk blijven wij hierbij betrokken. De casus bij FC Zutphen leert ons maar weer dat elk traject uniek is in zijn soort en er altijd verrassende obstakels op de weg liggen. Ach, zolang het geen beren zijn zien wij het probleem niet!
We zijn er nog niet, maar de toekomst voor FC Zutphen ziet er groen uit!