Sportclubs zien de huidige salderingsregels terecht als een goede reden om hun aansluitwaarde te verkleinen. Waar een grootverbruikaansluiting nodig was om de oude veldverlichting van stroom te voorzien, is de overstap naar ledveldverlichting vaak aanleiding om de aansluiting te verkleinen, maar: pas op !

Natuurlijk is het vrijmaken van capaciteit op het net een goed idee en kun je voor de resterende jaren nog lekker profiteren van de salderingsregeling als de aansluiting 3×80 Amp of kleiner kan worden, maar de vraag is of dat wel kan….
Als je het clubhuis gaat verduurzamen, ga je vaak van gas over op stroom voor het verwarmen (en vaak zelfs koelen) van het clubhuis, de kleedkamers en het tapwater. Elektrificatie noemen wat dat.

Dat betekent dat de aansluiting wel groot genoeg moet blijven om die stroom te kunnen leveren voor de warmtepompen, boilers en airco’s. Daarnaast is een blik in de toekomst ook wel op z’n plaats…
Biedt het dak voldoende ruimte om de gehele stroombehoefte van de club op te wekken of koopt de club nog de nodige kWh’ s in? Als grootverbruiker zijn je kWh’s een stukgoedkoper dan als kleinverbruiker.

Doordat sportaccommodaties traditioneel ’s avonds hun stroom verbruiken, terwijl de zonnepanelen deze stroom overdag opwekken, tikt de salderingsregeling hard door. Dat betekent echter dat de afbouw van de salderingsregeling een enorm effect heeft op de business case. De eerste leveranciers berekenen inmiddels een “boete” voor te veel teruglevering en ook dat doet de clubkas geen goed.

Kortom: wees terughoudend met het snel verkleinen van de aansluiting, want bedenk: een te kleine aansluiting kan de verduurzaming van je club volledig stil leggen en de route naar terug verzwaren van die aansluiting is er één vol afhankelijkheden. Sportief Opgewekt kan je helpen bij het leggen van de best passende puzzel. We “spelen” met de piekverlaging, gelijktijdigheidsfactor van belasting en energie-opslag en dat dan speciaal afgestemd op de situatie bij jouw club.

Laat het ons vooral weten als we jouw club mogen helpen.