Aardgasreductie

De gasprijzen gaan door het dak en dat is een bedreiging voor de clubkas, maar wat doe je er tegen?
Ons advies: “Probeer van dat gas af te komen, dan ben je ook van de rekening af”. Gas wordt op de club grofweg gebruikt voor 2 dingen: het verwarmen van het clubhuis (met kleedkamers) en het verwarmen van douchewater. Voor beide toepassingen is het vaak heel goed mogelijk dit te verduurzamen met een warmtepomp. Hoe groot deze moet zijn en wanneer die zijn werk moet doen, rekenen we graag voor je uit.

Vraag en antwoord uit de praktijk

  • Hoe dring ik mijn 128.000 m3 gas terug en verwarm ik toch mijn tennishal met 6 banen?

    Isoleren is reduceren. Daarnaast gaat veel van de warmte gaat in de nok van de hal zitten, daar valt winst te behalen. We adviseren om de benodigde warmte te genereren met een warmtepomp. De warmtepomp werkt op elektriciteit van de zonnepanelen op het dak. Zo realiseer je al gauw meer dan 70% CO2-reductie. Bovendien verdien je een warmtepomp meestal snel terug: de investering weegt op tegen de besparing.

  • Op onze kleine voetbalclub (220 leden) is drie avonden in de week 3 uur lang bezetting in de kantine. Toch brandt de vloerverwarming 24x7, hoe kunnen we dit energiezuiniger aanpakken?

    Een sportcomplex heeft een grillig gebruiksprofiel. De meeste uren van de dag is het niet nodig om de ruimte te verwarmen. Vloerverwarming zorgt voor een constante, gelijkmatige temperatuur en is daardoor niet de juiste oplossing. Met luchtverwarming speel je gemakkelijk in op de wisselende behoefte. 

  • Het betonnen plafond van het botenhuis op onze roeiclub laat kou optrekken naar de vloer van de sociëteit erboven. Hoeveel gas we ook stoken, het is daar nooit een comfortabele temperatuur. Hoe lossen we dat op?

    De deuren van een botenhuis staan vaak open aan de waterkant. De isolatie is er vaak ook niet optimaal, het tocht vaak aan alle kanten. Verwarmen is zinloos, maar koude optrek wil je ook niet. Isolatie van het plafond is dan een logische oplossing. Waarbij vochtbestendigheid, brandwerendheid belangrijk zijn en het moet er natuurlijk ook fraai uitzien. Wij hebben goede ervaringen met Ytong Multipor, hiermee haal je goede isolatiewaarden.

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen voor jouw club?