Zonneboilers & zonnecollectoren

Veel sporters douchen op de club en verbruiken daarmee flinke hoeveelheden warm water. Als je bedenkt hoeveel kleedkamers er op een sportpark aanwezig zijn en hoeveel teams gebruik maken van al deze douches, dan snap je dat hier flink te besparen valt op het gas dat het water moet verwarmen. Het meeste water wordt aan het einde van de dag gebruikt. De zon heeft in dat geval de hele dag de tijd om het water op te warmen. Maar je wilt wel de zekerheid van warm water, zodat ook het laatste team van de dag lekker warm onder de douche kan.

Samen kijken we naar de meest rendabele inzet van zon-verwarmd tapwater om te verduurzamen en de gasrekening terug te dringen. Dit doen we met bijvoorbeeld zonneboilers en zonnecollectoren. 

 

Vraag & antwoord uit de praktijk

  • We hebben 3 boilers staan, waarvan er een volgens onze huisinstallateur aan vervanging toe is. Waar doen we goed aan?

    Afhankelijk van de staat en het vermogen van jullie installatie en de vraag naar warm water, kun je overwegen over te stappen op een gasbesparende oplossing met zonneboilers of pvt-panelen. Je zou de andere twee boilers, die nog niet vervangen hoeven worden, kunnen laten staan. In de winter zijn er namelijk niet genoeg zonuren om het benodigde water te verwarmen en dan kan de oude installatie vaak nog prima dienst doen.

  • We hebben drie boilers die aan vervanging toe zijn, wat is de beste oplossing?

    We zoeken graag samen met jullie naar de beste balans tussen zonverwarmd en gasverwarmd water. Wanneer het mogelijk is, wordt het warme water uit de zonnecollectoren gehaald. Als dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld in de wintermaanden, verwarm je het water met gas. 

  • Kunnen wij met zonnewarmte ons gasverbruik terugdringen?

    Bedenk dat gas wordt gebruikt om zowel tapwater als cv-installatie op temperatuur te brengen. De zon schijnt echter niet altijd als je warmte nodig hebt. Het gebruiksprofiel van de accommodatie bepaalt of de inzet van bijvoorbeeld: PVT-panelen rendabel is.

Benieuwd naar onze duurzame oplossingen voor jouw club?