Dat we in ons ‘platte polderlandschap’ wintersportomstandigheden na kunnen bootsen is natuurlijk fantastisch. Maar… het kost ook een hoop energie. De wintersportaccommodaties in Nederland verbruiken namelijk honderdduizenden kilowatturen stroom en dit ‘omgekeerde warmtevraagstuk’ staat daarmee haaks op de klimaatdoelstellingen.
Energieprijzen stijgen
Het wordt steeds logischer om de verduurzaming van de sector te versnellen, zeker nu de energieprijzen zo stijgen. Want, als er veel verbruikt wordt, valt er ook veel te besparen en dat is weer goed nieuws voor het klimaat, de clubkas en/of exploitanten van accommodaties! Maar waar nu te beginnen? Wat is nu echt rendabel? Welke techniek werkt echt goed? En hoe zit het met subsidies?
De Nederlandse Ski Vereniging en Sportief Opgewekt slaan de handen ineen om commerciële exploitanten en verenigingen in de wintersportsector te helpen met deze uitdagende opgave. Sportief Opgewekt is geaccrediteerd verduurzamingspartner van NOC*NSF en biedt een energiescan aan die inzicht geeft in het verduurzamingspotentieel van de accommodatie. Het verduurzamingsplan dat hier vervolgens uitkomt biedt sport-specifieke handvatten om te besparen in energie, en dus in CO2 uitstoot. Sportief Opgewekt onderscheidt hierbij drie categorieën:
- Het laaghangend fruit: Wat kun je zelf al doen om te besparen? Wij reiken je handige tips aan, samengesteld uit ervaring met het verduurzamen van 300 sportaccommodaties;
- De standaard grote maatregelen: Een eerlijk advies van de meest bekende maatregelen, namelijk zonnepanelen, gasbesparing, verlichting en ventilatie;
- Maatwerk maatregelen: een uitgewerkt advies op de locatie-specifieke maatregelen, zoals isolatie, warmte/koude-voorziening en energieopslag.
Na de scan bespreken we waarmee jij aan de slag wil/kan en helpen we je om de ‘sportieve puzzel’ te leggen: we zetten onze kennis, ervaring en partnernetwerk in om te komen tot een plan waarmee jij duurzame stappen kunt zetten. Sportief Opgewekt is techniek-onafhankelijk en wordt voor het uitvoeren van de scan gedeeltelijk betaald uit een subsidie van VWS, alvast het eerste voordeel dat we je kunnen bieden.
Uitnodiging webinar
Op dinsdag 30 november, om 16:00 uur, verzorgt Sportief Opgewekt samen met de Nederlandse Ski Vereniging een webinar waarin besproken zal worden wat de mogelijkheden zijn om te gaan verduurzamen en hoe dit traject in zijn werk zal gaan. We geven alvast wat gratis tips en nodigen je uit om je verduurzamingsvragen aan ons voor te leggen of je aan te melden voor een scan.
Wil je deelnemen aan de webinar? Laat dit dan weten middels een mail aan sport@wintersport.nl.
Iedereen is van harte welkom om aan de webinar deel te nemen. Dit is mogelijk via Google Meet: https://meet.google.com/zfp-jkjd-owr. Door het klikken op de link word je toegelaten tot het spreekuur. Het is niet nodig aanvullende software te installeren. Een camera, microfoon en goede internetverbinding zijn voldoende.
Rol van de Nederlandse Ski Vereniging in verduurzamingsproject
Klimaatverandering kan ervoor gaan zorgen dat de wereld en daarmee de wintersport verandert. Om ervoor te zorgen dat we nog zo lang mogelijk met zijn allen kunnen genieten van de prachtige natuur, hebben verschillende grote organisaties, zoals de VN, maar ook de overkoepelende organisaties FIS en de IBU, verschillende maatregelen genomen op gebied van duurzaamheid. In het kielzog van deze ontwikkelingen heeft de Nederlandse Ski Vereniging begin dit jaar een onderzoek uitgevoerd onder haar leden, om na te gaan in hoeverre het thema leeft en wat de behoeften en standpunten van wintersporters uit Nederland zijn als het gaat om duurzaamheid.
Uit de enquête is vooral gebleken dat een zeer groot aantal mensen klimaatverandering als bedreiging ziet voor de wintersport. Verder gaven respondenten aan dat ze behoefte hebben aan informatie rondom duurzaamheid en wintersport, en dat ze vinden dat de NSkiV een standpunt moet innemen en doelstellingen moet opstellen rondom het thema duurzaamheid. Ook gaven respondenten aan dat ze vinden dat de NSkiV in haar rol moet zorgen voor bewustzijn bij leden, aangesloten organisaties en partners. Hierbij werd het ondersteunen van aangesloten organisaties en het sluiten van partnerships op basis van duurzaamheid genoemd.