Sportief Opgewekt was bij de ondertekening van de Routekaart Verduurzaming Sport. Wij ondersteunen de routekaart en het Nationaal Sportakkoord.
NOC*NSF, Rijksoverheid, provincies en gemeenten hebben op 23 januari 2020 hun handtekening gezet onder de Routekaart Verduurzaming Sport. In lijn met het Nationaal Sportakkoord zet de sportsector daarmee de volgende stap naar verduurzaming van de 10.000 Nederlandse sportaccommodaties. Dit moet leiden tot nog meer zonnepanelen op zwembaden, led-verlichting langs de sportvelden en goed geïsoleerde sportkantines.
Verduurzaming vanuit Sportakkoord
De Routekaart Verduurzaming Sport is een uitwerking van één van de zes ambities uit het Nationaal Sportakkoord. De ambitie ‘Duurzame sportinfrastructuur’ is concreet gemaakt met vier doelstellingen:
1. In 2050 zijn alle sportaccommodaties CO2-arm;
2. Vanaf 2022 worden geen gewasbeschermingsmiddelen meer gebruikt;
3. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen;
4. De sportomgeving wordt klimaatadaptief en waterrobuust ingericht.
De routekaart kent een versie voor verenigingen en een versie voor gemeenten, waarin bovenstaande doelstellingen verder worden toegelicht.
Kosten verduurzaming sportaccommodaties
Verduurzaming van de Nederlands sportaccommodaties brengt een forse kostenpost met zich mee: om de doelstellingen te behalen is over een periode van 30 jaar € 3,5 miljard aan investeringen nodig. Zwembaden, sporthallen en voetbalaccommodaties nemen 90% van de totale investeringsbehoefte voor hun rekening.
Besparen met zonnepanelen
Zonnepanelen, warmtepompen en dakisolatie zijn voor sportaccommodaties de meest rendabele maatregelen. Samen zorgen zij voor circa 70% van de beoogde besparing. Op jaarbasis bedraagt de besparing die met de routekaarten wordt gerealiseerd € 350 miljoen. Met Sportief Opgewekt richten wij ons vooral op zonnepanelen en LED-verlichting. Lees hier meer over onze aanpak voor de verduurzaming van sportaccommodaties.
Sportaccommodaties in Nederland
In totaal kent Nederland ongeveer 10.000 sportaccommodaties, die gebruikt worden door circa 22.000 sportverenigingen. Bij elkaar gaat het om ongeveer 5,7 miljoen vierkante meter sportief vastgoed, waarvan 65% eigendom is van gemeenten en 35% eigendom van andere partijen (zoals sportverenigingen).
Naast sportaccommodaties verduurzamen wij ook scholen (via Slim Opgewekt Scholen) en zorginstellingen (via Onze Zorg Is Opgewekt). Meer weten? Neem contact met ons op!