‘Wat kan ik zelf bijdragen aan een duurzamere wereld?’
De meeste mensen verzinnen waarschijnlijk wel een antwoord op deze vraag. De één scheidt zijn afval, de ander eet minder vlees, terwijl weer een ander de auto wat vaker laat staan. Zelfs met één simpele zoekopdracht op het internet vind je al snel een waslijst aan tips om duurzamer te leven. Toch handelen veel mensen er in het dagelijkse leven niet altijd even makkelijk echt naar. En begrijpelijk, want soms moet je een stukje comfort opgeven, of moet je je gewoonten veranderen voor zoiets groots, abstracts en allesomvattends als ‘een betere wereld’.
Met ons ontwikkelingsteam hier bij Slim Opgewekt werken we er elke dag aan om mensen een antwoord te geven op de vraag wát en hoeveel draag ik eigenlijk precies bij wanneer ik duurzaam probeer te zijn? Nu helpt de steeds sneller voortschrijdende technologie ons om meer inzicht te krijgen in de concrete impact van ons gedrag. Bij Ontwikkeling & Onderzoek ontwerpen en bouwen we daarom nieuwe producten, systemen en diensten die onze doelgroepen dat inzicht verschaffen, maar die bovendien ook als doel hebben het voor mensen gemakkelijker en leuker te maken om duurzaam te leven.
Zo is onze EduCube een tool om de overstap naar ledverlichting toegankelijker te maken, door scholen flexibele lichtinstellingen aan te bieden die de verschillende functies van hun klaslokalen ondersteunen. Daarnaast maken we interactieve spellen waarmee basisschoolleerlingen kunnen ontdekken hoe energie werkt en hoeveel energie onze huishoudelijke apparaten eigenlijk verbruiken. Dit zijn enkele voorbeelden van hoe we op niveau iedereen inzicht proberen te geven in hoe we allemaal effect hebben op de wereld om ons heen: de bewustwording.
Pas als we weten en ervaren hoe wij als mens impact hebben op de planeet, kunnen we wezenlijke duurzame stappen gaan zetten om duurzamer te gaan leven: de gedragsverandering. Daarom onderzoeken we ook hoe de techniek ons kan helpen om ons gedrag te veranderen, zodat we ook écht actie ondernemen om binnen de draagkracht van onze planeet te blijven. Dit vraagt om een aanpak waarbij we niet alleen de techniek in duiken, maar ook goed onderzoeken wanneer mensen eigenlijk gemotiveerd raken om nieuwe dingen te kunnen en willen gebruiken.
Duurzaam leven staat steeds meer centraal in onze samenleving. Hoe meer we het erover hebben, hoe meer we ons realiseren dat duurzaamheid niet alleen over energieverbruik gaat, maar in alle facetten van onze samenleving een grote rol speelt. In wat we kopen, eten en drinken, hoe we ons vervoeren, ons afval verwerken, in hoe we beleid maken, noem maar op.
Voor ons ontwerpteam maakt dat de uitdaging om mensen te helpen bij duurzame gedragsverandering ook weer een stukje groter. Want hoe ontwerp je nu iets dat past bij zo veel verschillende mensen, met allemaal verschillende leefstijlen en leefomgevingen? Waar de één zichzelf al intrinsiek motiveert voor het achterlaten van een betere wereld, staat bij een ander juist het besparen van geld en tijd voorop. Een ander vindt het juist weer het belangrijkst om te zien dat hij of zij samen met andere mensen een steentje bijdraagt aan een duurzamere wereld.
Onze uitdaging ligt dus voor een groot deel in het ontwerpen van producten en systemen die afstemmen op allerlei verschillende beweegredenen. In ons ontwerpteam denken we daarom steeds meer na over hoe we mensen intuïtieve ‘open-ended tools’ kunnen geven, in plaats van kant-en-klare producten met een vastgelegde gebruikershandleiding. Je kunt voor mensen een tafel bouwen, maar met het juiste gereedschap kunnen ze hem juist zelf precies maken zoals ze hem willen hebben. Zo kunnen ze op hun eigen wijze invulling geven aan hoe ze een duurzamer leven willen leiden. Wij willen er slechts voor zorgen dat ‘het gereedschap’ goed aansluit bij de mens.
Een goed voorbeeld van dergelijke ‘open-ended tools’ zijn de plastic recycle-machines van ‘Precious Plastic’. In dit internationale open-source project bouwen communities over de hele wereld aan machines waarmee plastic afval hergebruikt kan worden. Daarmee worden de machines niet alleen steeds beter, maar de gebruikers bedenken zelf ondertussen ook een enorm scala aan gerecyclede producten, van schalen tot stoelen en van broodtrommels tot dakpannen, die ze voor hun eigen doeleinden kunnen gebruiken in hun dagelijks leven.
Wij bouwen deze machines op dit moment zelf ook, om ze binnenkort te kunnen toetsen in de verschillende contexten en werkomgevingen van onze klanten. Zo kunnen we snel leren hoe verschillende groepen mensen met dit nieuwe stuk gereedschap omgaan, en waar deze mogelijk waarde kunnen toevoegen voor onze klanten.