Duurzaamheid, meer dan…
“Duurzaamheid”, alleen het woord roept doorgaans al de nodige reacties, emoties en verbanden op. Links- of rechtsom is duurzaamheid namelijk onlosmakelijk verbonden met politieke voorkeur, toch? Bij Sportief Opgewekt hebben we het liever over duurzaamheid in de breedste zin. Verduurzamen is immers meer dan enkel de techniek en zelfs (hoe belangrijk ook) meer dan alleen het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Duurzaamheid gaat over goed nadenken over de toekomst van de vereniging los van politieke voorkeuren. Hoe zorgen we ervoor dat de club klaar is voor de toekomst en hoe ziet die toekomst er dan precies uit? Is de huidige accommodatie of sportpark nu (maar ook dan) nog wel geschikt? Hoe kunnen we de toekomst van de vereniging en sport waarborgen op een verantwoorde manier? Het antwoord op dit soort vragen staat centraal bij het bepalen van de te varen koers bij het verduurzamen van een sportaccommodatie. Maar waar moet je als bestuur vandaag de dag beginnen als het om dit soort grote en belangrijke vraagstukken gaat?
Dat sportverenigingen een centrale rol hebben in de maatschappij blijkt wel uit het GALA-akkoord. Dit akkoord is eigenlijk terug te brengen naar een relatief eenvoudige kern; Het terugdringen van gezondheidsachterstanden door een gezonde leefomgeving te creëren die uitnodigt tot bewegen en ontmoeten. Hierbij hoort ook zeker het behouden of stimuleren van sociale verbinding maar ook bevorderen van de mentale en fysieke gezondheid. Ook dit valt onder de noemer duurzaamheid en deze doelstelling sluit naadloos aan op de Nederlandse amateursport die hierin een onmisbare en bewezen functie heeft.
Vitale en toekomstbestendige verenigingen ontstaan op die plekken waar men zich inzet voor het optimaal benutten van wat er al is of dat wat nog moet komen. Om specifieker te zijn; maak je vereniging of accommodatie breed toegankelijk en multifunctioneel! Nodig andere verenigingen of maatschappelijke organisaties en initiatieven uit aan tafel om te kijken of deze gebruik kunnen maken van het sportpark of de kantine, brede schouders dragen immers brede lasten.
Om sportverenigingen te helpen om hun toekomstvisie meer concreet te maken werken we samen met organisaties als MAEX. Door in kaart te brengen welke maatschappelijke en financiële waarde de vereniging op dit moment vertegenwoordigt kunnen we bepalen hoe we in de toekomst deze waarde van de vereniging kunnen vergroten. Wanneer het vergroten van de zogenaamde “sociale of maatschappelijke handdruk” dan ook nog eens hand in hand (of voet) gaat met het verkleinen van de CO2-voetafdruk zijn we volgens mij stiekem best wel heel erg goed bezig. Duurzaamheid is namelijk absoluut meer dan alleen CO2-uitstoot terugbrengen. Duurzaamheid raakt diverse maatschappelijke vraagstukken waarbij we jullie graag helpen om tot een optimaal plan voor jullie vereniging te komen!