Al een aantal jaren ga ik met veel plezier naar diverse festivals. Waarvan één in het bijzonder, niet alleen omdat ik daar iedere keer word verrast door prachtige omgeving, fantastische muziek en goede muzikanten. Maar ook omdat ze daar heel erg met duurzaamheid bezig zijn en dit op verschillende manieren uitvoeren en -dragen.
Muziek op biobrandstof
Energie die nodig is voor het aansturen van alle elektronica en instrumenten wordt opgewekt door groene energie van vaste spanning, batterijen en aggregaten op tweede generatie biobrandstof. Het eten wordt geserveerd op composteerbare of herbruikbare borden en kun je uiteraard met composteerbaar bestek eten. Drank krijg je in een herbruikbare beker waar statiegeld op zit, je betaalt een half muntje extra voor je eerste glas. Als deze leeg is wissel je hem weer in en betaal je alleen voor je nieuwe drankje dat in een nieuw statiegeld glas zit. Aan het einde van het festival kun je je glas weer inleveren en krijg je je halve muntje terug (of je neemt hem mee als souvenirtje naar huis en gebruikt hem daar verder ;-)).
Composteren tijdens een festival
Ook lopen er de hele dag vrijwilligers rond over het terrein om de rommel die door de luie festivalgangers toch op de grond wordt gegooid op te rapen en gescheiden af te voeren. Alle terreinen blijven hierdoor netjes en schoon. Geen rondslingerende plastic bekers, bordjes bestek en weet ik wat nog meer blijft liggen. Dit jaar hebben ze zelfs een composteer machine op het terrein gezet om te composteren, zij noemen dit het “Circulair”. Overal staan verschillende afvalbakken waar duidelijk op staat wat je in welke weg moet gooien. Voor sommige festivalgangers nog lastig, want wat is composteerbaar, of moet het toch bij het restafval? Hoe dan ook, daar zijn ze vooruitstrevend in het organiseren van duurzame festivals. Iets waar vele anderen helaas nog ver in achterlopen.
Hét duurzame festival!
Ik schrok dan ook van de hoeveelheid bekers, glazen flesjes, borden, bestek enz. die verspreid lagen over het hele festivalterrein toen ik een ander festival bezocht. De afvalcontainers waren overvol en werden tussendoor ook niet opgehaald en leeggemaakt, met als gevolg enorme stapels afval eromheen door de mensen die wel netjes hun afval weg wilden gooien. Dus ook geen gescheiden afval, alles lag door elkaar heen. Mensen gooiden gewoon alles van zich af want blijkbaar kan en mag dat daar dan ook gewoon. Wat een wereld van verschil en zo jammer hoe je op sommige festivalterreinen aan het eind van de dag wadend door en struikelend over het afval naar de uitgang gaat. Gelukkig is er ook nog een plek waar je een duurzaam festival kunt bijwonen, waar ze rekening houden met de natuur en deze laten herstellen zo lang als nodig is zonder dat er nog een spoortje van het feestgedruis te vinden is. Iets waar de grote “commerciële” festivals een groot voorbeeld aan kunnen nemen.